Musiikkiopisto
Musiikkiopiston työtapoja ovat soittimen yksilöopetus, soittaminen pienryhmissä ja orkestereissa sekä soittamista tukevat musiikin yleiset aineet.
Myös oppilaskonserteissa esiintyminen ja esitysten kuuntelu ovat osa opintoja.
Lähtökohtina ovat luova monipuolinen musiikin harrastaminen, oppilaslähtöisyys ja monipuoliset opetusmenetelmät.
Musiikin opiskelu ei vaadi aiempaa osaamista, mutta voit aloittaa opinnot jo pitkäänkin harrastaneena.
Taiteen perusopetus on ensisijaisesti tarkoitettu lapsille ja nuorille, mutta vapaille oppilaspaikoille voidaan ottaa myös aikuisia.
Opiskelijat otetaan musiikkiopistoon ilmoittautumisjärjestyksessä.
Alla olevista laatikoista pääset ilmoittautumaan musiikkiopiston tunneille ja näet ajankohtaiset tiedotteet sekä konsertit.
Ilmoittaudu tästä
Musiikkiopisto tiedottaa
Alla olevista valikoista saat tietoa musiikkiopiston soitinvalikoimasta, toiminnasta, maksuista ja ilmoittautumisesta.
Soittimet
Piano
Piano on monipuolinen soitin, jolla yksinkin soittaminen kuulostaa hienolta.
Pianonsoiton voi aloittaa jo noin 5-vuotiaana.
Soittimen hankintaan liittyvissä asioissa kannattaa kysyä neuvoa opettajalta, jos kotona ei ennestään ole pianoa.
Opintojen edetessä voit soittaa yhdessä muiden kanssa sekä opit säestämään kappaleita sointumerkeistä.
Viulu
Viulu on kaunisääninen jousisoitin. Yleisin viulunsoiton aloitusikä on 5–9- vuotta.
Soitinta ei tarvitse olla valmiina, vaan sen voi vuokrata musiikkiopistolta. Jos haluaa ostaa oman soittimen, kannattaa kysyä opettajan apua, jotta soitin on sopivan kokoinen ja soittokelpoinen. Viulunsoittaja pääsee nopeasti soittamaan yhdessä muiden kanssa. Yhteissoitto on hauskaa ja saat uusia soittokavereita.
Alttoviulu
Alttoviulu, jota joskus myös violaksi kutsutaan, kuuluu jousisoittimiin. Se on kooltaan hieman suurempi ja tummaäänisempi kuin viulu. Alttoviulun nuotteja luetaan c-avaimelta eli toisin kuin viulun, jota luetaan g-avaimelta.
Alttoviulunsoiton voi aloittaa minkä ikäisenä tahansa ja sillä voi soittaa yhdessä muiden soittimien kanssa.
Sello
Sello on jousisoitinperheen toiseksi matalin soitin.
Voit aloittaa sellonsoiton aikaisintaan 6-vuotiaana. Sellon sointialue on lähellä ihmisääntä ja siksi sitä on niin miellyttävää kuunnella. Sillä voi soittaa kauniita melodioita tai säestää muita soittimia. Mikä parasta, selloa voi soittaa istuen. Sellon soittotapoja ovat näppäily ja jousella soittaminen.
Alussa soittimen voi vuokrata musiikkiopistolta. Oman soittimen hankkiminen tulee ajankohtaiseksi vasta täysikokoiseen selloon siirryttäessä.
Huilu
Poikkihuilu on kaunisääninen ja monipuolinen puupuhallin.
Huilunsoiton sopiva aloitusikä on 9–10 vuotta. Nuorempanakin soittoharrastuksen voi aloittaa, jolloin soittimen sopiva koko katsotaan opettajan kanssa.
Musiikkiopistolta voi vuokrata oikean kokoisen huilun. Omaa soitinta ostettaessa on hyvä keskustella opettajan kanssa ja mahdollisesti tarkistuttaa soitin opettajalla.
Huilua voi soittaa soolona, orkesterissa ja erilaisissa pienryhmissä. Yhteismusisointi onkin olennainen osa soittoharrastusta.
Klarinetti
Klarinetti on puupuhallinperheen ”jokapaikan höylä,” erittäin monipuolinen ja kaunis instrumentti. Klarinetin ääni muodostuu puhaltamalla suukappaleeseen, jossa ruokolehden värähtely tuottaa soittimeen varsin hurmaavan pehmeän saundin. Klarinetti tosiaan taipuu moneen; sillä voi soittaa todella hiljaa herkästi ja kauniisti – mutta myös revitellä lujaa ja vauhdikkaasti! Klarinetilla pääsee myös soittamaan monipuolisesti eri tyylistä musiikkia. Sillä on vankka asema itsenäisenä soolosoittimena, niin klassisessa, kuin myös kevyessä musiikissa. Klarinettia soitetaan paljon myös erilaisissa orkestereissa ja yhtyeissä – niin sinfoniaorkesterissa, puhallinorkesterissa kuin myös jazzyhtyeissä! Yhdessä soittaminen on hauskaa ja kuulostaa mahtavalta!
Soisalo-opistossa on mahdollisuus päästä mukaan yhteissoittoon tai orkesteriin jo varhaisessa vaiheessa soittouraa. Soitin on lisäksi kätevän kokoinen ja kevyt kantaa mukana, soittouran alussa klarinetti on mahdollista vuokrata käyttöön opistolta!
Sopiva aloitusikä klarinetinsoittoon on noin 9–10 vuotta, mutta jo nuorempanakin voi aloittaa, kunhan käsien koko on riittävän suuri instrumentin käsittelyyn.
Saksofoni
Saksofoni on puhallinporukan hauska ja cool rämäpää! Tämä torvi on metallinen puhallinsoitin, jossa ääni syntyy puhaltamalla suukappaleeseen, johon kiinnitetty ruokolehdykkä alkaa ilmavirran vaikutuksesta värähdellä ja tuottaa äänen soittimessa samaan tapaan kuin klarinetissa. Saksofoni on ikänsä puolesta soittimena nuoremmasta päästä ja on saanut nimensä keksijänsä Adolf Sax’in mukaan hänen patentoidessaan uuden soittimensa vuonna 1846. Saksofonille löytyi paikka puu- ja vaskisoitinten ”välistä,” sillä ääni syntyy puisesta ruokolehdestä itse torven ollessa metallia. Saksofoneja käytetään eniten rytmimusiikin parissa jazzissa ja big-band -orkestereissa, mutta myös monessa muussa tyylilajissa laidasta laitaan, klassisesta poppiin. Fonia käytetään siis soolosoiton lisäksi paljon erilaisissa yhtyeissä ja orkesterissa – Soisalo-opistossa yhteissoittoon, tai orkesteriin pääsee mukaan jo soittouran alkutaipaleelta saakka! Bändissä soittaminen on hauskaa, saa uusia kavereita ja mikä parasta, se kuulostaa mahtavalta!
Saksofoneja on monia eri kokoisia ja sopiva aloitusikä on noin 10 vuotta. On olemassa myös erikseen lapselle suunniteltu kevennetty aloitussoitin.
Vaskipuhaltimet
Vaskipuhaltimet ovat puhallinsoittimia, joissa ääni muodostetaan puhaltamalla suukappaleeseen siten, että huulet värähdellessään muodostavat soittimessa äänen.
Vaskisoittimien soiton voi aloittaa minkä ikäisenä tahansa. Suositeltavaa on kuitenkin aloittaa noin 6–7-vuotiaana.
Vaskipuhaltimia ovat trumpetti, käyrätorvi, alttotorvi, baritonitorvi, pasuuna ja tuuba.
Puhallinsoittajat soittavat paljon yhdessä, puhallinorkestereissa ja pienemmissä kokoonpanoissa. Yhdessä soittaminen hauskaa ja se kehittää myös sosiaalisia taitoja.
Soitin on mahdollista vuokrata opistolta.
Trumpetin esittely
Käyrätorven esittely
Pasuunan esittely
Tuuban esittely
Kitara
Kitara on kielisoitin, jota soitetaan sormin näppäilemällä.
Hyvä opiskelun aloitusikä on kahdeksasta vuodesta ylöspäin. Se on hyvin monipuolinen instrumentti, koska sitä voi käyttää sekä säestys-, että soolosoittimena. Kitara on hankintahinnaltaan edullinen. Asiallisen oppilaskitaran saa 200–500 €:lla. Se on myös helppo kuljettaa mukana. Ennen oman soittimen hankintaa kannattaa keskustella opettajan kanssa eri vaihtoehdoista, jotta soitin on oppilaalle oikean kokoinen.
Sähkökitara ja -basso
Sähkökitara on monipuolinen bändisoitin.
Sähkökitaran soiton voit aloittaa jo 7-vuotiaana.
Sähkökitaralla voit soittaa monia eri musiikkityylejä, säestää ja sooloilla. Voit perustaa bändin kavereidesi kanssa tai opintojen edetessä osallistua opiston bändiryhmiin. Ennen oman soittimen hankkimista on hyvä kysyä opettajalta neuvoja.
Sähköbassolla luot yhdessä rumpalin kanssa maagisen sykkeen, joka vie kuulijat mennessään.
Rummut
Rummut ovat bändin sielu.
Rumpujen opiskelun voit aloittaa jo 7- vuotiaana.
Rummut ovat yhtyeen sielu – basson kanssa ne muodostavat pohjan koko bändin soundille. Ennen oman rumpusetin hankkimista on hyvä kysyä opettajalta neuvoja.
Harmonikka
Harmonikka on soitin, jolla soittaja voi helposti tuottaa sekä kappaleen melodian että säestyksen sointupohjan ja rytmin. Harmonikalla soitetaan monipuolista ohjelmistoa perinteisestä vauhdikkaasta polkasta vaikka elokuvasävelmiin. Yhteissoitto muiden harmonikansoittajien kanssa onnistuu jo opintojen alkuvaiheessa.
Sopiva aloitusikä on noin 6-vuotiaasta ylöspäin. Ennen soittimen hankintaa kannattaa kysyä neuvoa opettajalta.
Popjazz-laulu
Popjazz-laulutunneilla opiskellaan laulutekniikkaa ja lauletaan musiikkia laajasti populaarimusiikin eri tyylilajeista.
Tuntien sisältö voidaan muokata jokaisen tasoon sopivaksi.
Yksinlaulu
Yksinlaulussa harjoitetaan äänenkäyttöä, nuoteista laulamista sekä hengitystekniikkaa. Lisäksi keskitytään tulkintaan, fraaseeraukseen ja tyylinmukaisuuksiin.
Tavoitteena on saavuttaa opiskelijalle ominainen luonteva laulutapa ja tukea opiskelijan omien tavoitteiden saavuttamista.
Lauluopinnot on suositeltavaa aloittaa äänenmurroksen jälkeen.
Lukuvuoden toiminta-ajat
Syyslukukausi 15.8.–16.12.2022
Kevätlukukausi 9.1.–25.5.2023
Loma-ajat, jolloin ei ole opetusta:
Syysloma (vko 42) 17.–23.10.2022: Varkaus, Joroinen, Heinävesi ja Leppävirta. Pieksämäellä (vko 43) 24.–30.10.2022.
Itsenäisyyspäivä 6.12.2022
Joululoma 19.12.2022–8.1.2023
Talviloma (vko 10) 6.3.–12.3.2023 Varkaus, Joroinen, Heinävesi ja Leppävirta. Pieksämäellä (vko 9) 27.2.–5.3.2023.
Pääsiäisloma: 6.–10.4.2023
Vappu: 1.5.2023
Oppilaan opas
Osallistuminen opetukseen ja poissaolot tunneilta
Oppilaan velvollisuus on käydä oppitunneilla säännöllisesti sekä harjoitella annetut soitto- ja muut tehtävät. Jos oppilas on oppitunneilta poissa toistuvasti (useammin kuin kolme kertaa lukukauden aikana) ilman hyväksyttävää syytä, oppilaitos puuttuu poissaoloihin. Hyväksyttäviä syitä poissaoloon on esimerkiksi sairaana olo tai muu välttämätön päällekkäinen meno, joka ilmoitetaan opettajalle.
Poissaoloista on ilmoitettava etukäteen suoraan opettajalle (myös musiikin perusteet-, orkesteri-, yhteissoitto-opettajille) tekstiviestillä matkapuhelimeen. Lomamatkoista ja muista etukäteen suunniteltavissa olevista poissaoloista on sovittava hyvissä ajoin kaikkien omien opettajien kanssa.
Mikäli oppilas peruu oppituntinsa, ei opettajalla ole tunnin korvausvelvollisuutta. Jos instrumentin opettaja joutuu perumaan oppitunnin henkilökohtaisista johtuen, on oppilaalla oikeus saada korvaava tunti myöhemmin.
Opettajan sairastuessa opisto pyrkii ilmoittamaan tekstiviestillä oppitunnin peruuntumisesta oppilaalle/ huoltajalle. Ilmoita muuttuvista yhteystiedoistasi toimistoon. Jos opetustunnit on peruttu opettajan sairastumisen tai vastaavan syyn johdosta (enintään kaksi kertaa lukuvuodessa) korvaavia opetustunteja ei järjestetä.
Ryhmäopetukseen, kuten yhteissoitto, osallistutaan säännöllisesti koko siihen varatun ajan. Poikkeuksista sovitaan aina opettajan kanssa erikseen.
Sairaana ei tartuntariskin vuoksi voi tulla oppitunneille.
Muista pestä kädet ennen soittotunnin alkua infektiotautien välttämiseksi.
Älylaitteet
Oppitunnin aikana läsnäolijoiden on pidettävä älylaitteet äänettöminä tai suljettuina. Niitä voidaan käyttää opetuksen tukena opettajan ohjeistuksella.
Soitinlaina
Oppilaat voivat vuokrata opiston omistamia soittamia. Soittimia on rajoitetusti, kysy vuokrasoittimista soitonopettajaltasi. Jos opiston vuokrasoitin rikkoutuu oppilaan käytössä, korjauttaa hän soittimen omaan laskuunsa. Jos korjauskustannus muodostuu soittimen hankintahintaan nähden kannattamattomaksi ja tilalle ostetaan uusi soitin, lainaaja joutuu korvaamaan korjausarviohinnan uudesta soittimesta.
Opintokirja
Opettaja täyttää lukuvuoden mittaan opintokirjaa, johon merkitään: soitettu ohjelmisto, esiintymiset, palaute ja näytöt. Kevätlukukauden loppupuolella opintokirja palautteineen käydään läpi viimeisimpien soittotuntien aikana. Mahdollisuuksien mukaan huoltajankin toivotaan olevan paikalla.
Opinto-ohjaus ja opintojen yksilöllistäminen
Opinnoissa eteen saattaa tulla erilaisia kysymyksiä. Käänny rohkeasti oman opettajasi puoleen. Isommissa pulmissa saat apua myös musiikin suunnittelijalta.
Opintojen jatkamisilmoitus
Jokaisen opiskelijan on tehtävä joko jatkoilmoittautuminen tai en jatka opintoja -ilmoitus.
Huom. Ilmoitus opettajalle ei riitä, vaan jokaisen on tehtävä sähköinen ilmoittautuminen.
Ennen opintojen lopettamista on suositeltavaa keskustella soitonopettajasi kanssa.
Konserttitoiminta
Oppilaitoksen järjestämiin konsertteihin on oppilailla vapaa pääsy.
Oppilaskonsertit kestävät maksimissaan noin 45 minuuttia, poikkeuksena joulu- ja kevätkonsertit, tai muut isommat tapahtumat.
Oppilaskonsertit ovat tärkeä osa musiikin opiskelua. Esiintyjät kaipaavat kuuntelijoita ja kannustusta myös konserttihetkessä. Hienoa olisi, jos mahdollisimman moni läheinen pääsisi paikalle tukijoukoksi. Suosittelemme varaamaan aikaa olla paikalla koko konsertin ajan. Näin kunnioitamme kaikkia esiintyjiä tasapuolisesti.
Oppilaille jaetaan henkilökohtainen konserttipassi, jolla halutaan edistää oppilaiden käymistä konsertissa. Jokainen lukukauden aikana vähintään kolmessa konsertissa käynyt osallistuu arvontaan, jossa on pieni palkinto. Eniten konserteissa käynyt palkitaan myös. Konserttimerkinnän saat omalta opettajaltasi. Konsertteihin lasketaan kaikki konsertit, joissa oppilas käy.
Kotiharjoittelusta
Päivittäinen harjoittelu on tärkeää. Olisi hyvä löytää vakioaika, joka merkitään vaikka lapsen lukujärjestykseen tai jääkaapin oveen. Harjoitteluajasta kannattaa pitää kiinni alusta lähtien, sillä pitkällä tähtäimellä käytäntö tukee harjoittelun säännöllisyyttä ja harjoitteluun ryhtymistä. Sopivaa harjoitteluaikaa mietittäessä kannattaa arkirutiininen lisäksi ottaa huomioon lapsen vireystila. Päivittäisen harjoittelun tulisi kuulua luonnollisena osana lapsen arkeen.
Huoltajille
Huoltajilla on merkittävä rooli soittoharrastuksen tukijoina. He voivat kehumalla ja kannustavalla ilmapiirillä lisätä lapsen motivaatiota. On luonnollista, että innostuksen määrä vaihtelee. Tällöin on hyvä keskustella opettajan kanssa ja pohtia yhdessä toimivia keinoja ruokkia motivaatiota.
Pienen lapsen kohdalla vanhemman tulee huolehtia myös soittimesta sekä nuottimateriaalista.
Taitotaulut
Piano
Viulu
Alttoviulu
Sello
Huilu
Klarinetti
Saksofoni
Vaskipuhaltimet
Kitara
Sähkökitara
Laulu
Musiikin perusteet
Musiikkiopiston opettajat
Laura Brelo, musiikin perusteiden opettaja
laura.brelo@soisalo-opisto.fi
040 7138 667
Jyrki Haatainen, pianonsoitonopettaja
jyrki.haatainen@soisalo-opisto.fi
040 7138 641
Sanni Tirronen, huilunsoitonopettaja (Elina Haataisen sijainen)
sanni.tirronen@soisalo-opisto.fi
040 7138 643
Janne Juutilainen, musiikin suunnittelija, vaskisoitonopettaja, kapellimestari
janne.juutilainen@soisalo-opisto.fi
040 7138 656
Andra Kaus, pianonsoitonopettaja
andra.kaus@soisalo-opisto.fi
040 7138 645
Leelo Kippa, pianonsoitonopettaja
leelo.kippa@soisalo-opisto.fi
040 7138 646
Suvi Lehtoranta-Ståhl, viulunsoitonopettaja, Pieksämäen toimipaikan johtaja
suvi.lehtoranta-stahl@soisalo-opisto.fi
040 7138 636
Tatu Ruoho, sellonsoiton- ja yksinlaulunopettaja
tatu.ruoho@soisalo-opisto.fi
040 7138 648
Aki Saira, klarinetin- ja saksofoninsoitonopettaja
aki.saira@soisalo-opisto.fi
040 7138 642
Kai Lahtinen, kitaransoitonopettaja
kai.lahtinen@soisalo-opisto.fi
040 7138 649
Leena Tahvanainen, pianonsoitonopettaja
leena.tahvanainen@soisalo-opisto.fi
040 7138 666
Pasi Tenhunen, rumpujensoiton opettaja
pajute@gmail.com
040 0853 175
Kristiina Tirkkonen, pianonsoitonopettaja, Leppävirran toimipaikan johtaja
kristiina.tirkkonen@soisalo-opisto.fi
040 7138 653
Piia Tuohino, viulunsoitonopettaja
piia.tuohino@soisalo-opisto.fi
040 7138 651
Hanna-Reetta Viirret-Ruoho, varhaisiän musiikinopettaja, huilunsoitonopettaja
hanna-reetta.viirret-ruoho@soisalo-opisto.fi
040 7138 652
Ilmoittautuminen
Musiikkiopistoon voit ilmoittautua koko lukuvuoden ajan.
Ilmoittautumaan pääset tästä.
Kun ilmoittaudut musiikkiopistoon, kaikki ilmoittautumiset menevät varasijalle. Oppilaat valitaan ilmoittautumisjärjestyksessä. Ilmoitamme valituille paikoista.
Huom. Leppävirtalaiset voivat osallistua musiikkiopistoon (pois lukien pop-jazz-piano, pop-jazz-laulu sekä rummut).
Maksut
Laaja oppimäärä
-
Pääaine:
30 minuuttia/ viikko, lukuvuosimaksu 448 €,
45 minuuttia/ viikko, lukuvuosimaksu 552 €,
60 minuuttia/ viikko, lukuvuosimaksu 648 €. -
Sivuaine:
30 minuuttia/ viikko, lukuvuosimaksu 314 €. -
Ryhmäopetus, lukuvuosimaksu 288 €.
Yleinen oppimäärä
-
Pääaine: 30 minuuttia/ viikko, lukuvuosimaksu 448 €.
-
Sivuaine: 30 minuuttia/ viikko, lukuvuosimaksu 314 €.
-
Ryhmäopetus, lukuvuosimaksu 288 €.
Musiikin lukuvuosimaksuun sisältyvät yhteismusisointi, säestystunnit, musiikin perusteet sekä konsertti- ja esiintymistoiminta, joiden määrä vaihtelee opintojen eri vaiheissa.
Lukuvuosimaksua ei siis makseta vain tietystä määrästä soittotunteja.
Lukuvuosimaksu laskutetaan neljässä erässä, kaksi erää syyslukukaudella ja kaksi erää kevätlukukaudella.
Muut maksut
Soitinlainausmaksu:
-
100 €/ lukuvuosi
-
50 €/ lukukausi
-
40 €, maksimi lainausaika 1 kuukausi
-
Viulunkieli, uusi ja sen vaihto 13 €
-
Sellonkieli, uusi ja sen vaihto 16 €
Opiston ulkopuolisten maksut
Solistisen aineen
-
tasosuoritus, PT 1: 117 €
-
muut 233 €
-
Musiikin perusteiden tasosuoritus (ilman opetusta) 48 €
-
Musiikin perusteet 136 €/ lukuvuosi
-
Yhteissoitto/ kuoro 108 €/ lukuvuosi
-
Matrikkeli- /todistusmaksu 6 €
-
Soitinlainausmaksu
220 €/ lukuvuosi
110 €/ lukukausi
40 €/ maksimi lainausaika 1 kuukausi
Lähetämme laskun kotiosoitteeseen.
Lasku on maksettava viimeistään laskun eräpäivänä.
Jos sinulla on kysyttävää laskusta, soita toimistoon 040 713 8660 ennen laskun eräpäivää.
Lukuvuosi koostuu syys- ja kevätlukukaudesta.
Opintojen aloittaminen kesken lukukautta
Jos aloitat opintosi syys- tai talviloman jälkeen, peritään puolet lukukauden maksusta.
Muussa tapauksessa peritään koko lukukauden maksu.
Opintojen keskeyttäminen kesken lukukautta
Jos keskeytät opintosi ennen syys- tai talvilomaa, maksat puolet lukukauden maksusta.
Muussa tapauksessa peritään koko lukukauden maksu.
Jos opetustunnit on peruttu kurssin opettajan sairastumisen tai vastaavan syyn johdosta (enintään kaksi kertaa lukuvuodessa) korvaavia opetustunteja ei järjestetä. Jos opetustunteja peruuntuu enemmän kuin kaksi, korvataan tunnit sijaisjärjestelyin tai maksuhyvityksin.
Alennukset
Perhealennus on 10 %
Alennuksen saavat kaikki taiteen perusopetuksessa opiskelevat perheenjäsenet yhdestä lukuvuosimaksusta.
Ilmoita taiteen perusopetuksessa opiskelevien perheenjäsenten nimet.
Rinnakkaisainealennus
Rinnakkaisaineopinnoista saa 40 €:n alennuksen lukuvuosimaksusta.
Rinnakkaisaine tarkoittaa toisen (Soisalo-opiston) taidekoulun opintoja, esim. musiikkiopiston lisäksi osallistuu tanssikoulun opetukseen, jolloin tanssikoulun lukuvuosimaksuun saa rinnakkaisainealennuksen.
Taiteen perusopetuksen vapaaoppilaspaikka
Tulorajan alittuessa saa vapautuksen lukukausimaksusta.
Varkauden kaupungin hyvinvoinnin edistämisen lautakunnan seutujaosto vahvistaa kokouksessaan tulorajat.
Hakemus tehdään kirjallisesti 30.9. mennessä.
Jos aloittaa opinnot 30.9. jälkeen, on hakemus tehtävä mahdollisimman pian.
Vapautus myönnetään yhdeksi lukuvuodeksi kerrallaan.
Lomakkeen saa toimistosta tai alla olevasta linkistä.
Lisätietoja hakemisesta ja tulorajoista alla ovesta linkistä.
Alla ohjeita taiteen perusopetuksen opiskelijoille.